Eiropas Savienības (ES) partneru apvienība “Ciematu tīklojuma partnerība” (Village Network Partnership) ir izveidota, lai veicinātu Viedo lauku teritoriju/ ciematu (angliski: Smart Villages) attīstību dažādās Eiropas valstīs un reģionos. Partnerībā piedalās 28

Nacionālie eksperti no visām ES valstīm un Apvienotās Karalistes. Projektā paredzēts izveidot tiešsaistes platformu, kas piedāvātu vienā vietā apkopotus kontaktus un informāciju par Viedo ciematu attīstību ES, t.s. ceļa karti lauku teritorijām, kuras vēlas piedalīties Viedo ciematu partnerībā, kā arī piedāvāt jaunus risinājumus un labo prakšu piemērus Viedo ciematu attīstībai. 

Partnerība ir atvērta jaunu Viedo ciematu dalībai, kuri vēlētos tajā piedalīties un izmantot piedāvātās iespējas, iesniedzot savus pieteikumus līdz šā gada 5 maijam. Pieteikuma forma: https://form.jotformeu.com/E40/smart-rural-application Lai pieteiktos, dalībniekiem jāatbilst ES Viedo ciematu definīcijai, kā arī partnerības izvirzītiem kritērijiem.

ES definē Viedos ciematus kā kopienas lauku teritorijās. Partnerības ietvaros šī definīcija ir precizēta, nosakot, ka Viedie ciemati:

  • Spēj formulēt, aprakstīt un, ideālā gadījumā, pierādīt ar faktiem vai skaitļiem visām teritorijas vienībām kopīgos izaicinājumus;
  • Izprot jaunās attīstības iespējas, pamatojoties uz vietējo vērtību izvērtēšanu;
  • Ir izstrādājuši viedās stratēģijas un apzinājuši iespējas, kas nepieciešamas pārmaiņu īstenošanai;
  • Sasnieguši taustāmus un, ideālā gadījumā, izmērāmus rezultātus sava “ciemata” līmenī.

Partnerības izveidošanas sākuma posmā projektā jau tikuši iekļauti šādi Viedie ciemati: Raudanmaa (Somija), Dingle (Īrija), Kythera (Grieķija), Mukarov (Čehija), Moans-Sartoux (Francija). Plašāk informācija par Viedo Ciematu Tīklu (angliski: Smart Village Network) ir pieejama šeit (angļu valodā):  https://www.smart-village-network.eu/network.

Viedo Ciematu Tīklā līdz šim reģistrēti arī 3 viedie ciemati no Baltijas valstīm, kurus pārstāv biedrība “Jūras zeme”, PPP asociācija “Zied zeme” Latvijā un Harju novada ciematu asociācija Igaunijā. Informācija par Latvijas iesaistīto organizāciju aktivitātēm pieejama šeit (latviešu valodā): http://www.ziedzeme.lv/lv/projekti/zied_zeme_strategija/ un https://juraszeme.lv/index.php/sadarbibas-projekti/projekts-smart-villages-leader-network/

Partnerībā iekļautajiem Viedajiem ciematiem iespējams pievienoties vēl 2 vai 3 dalībniekiem no Latvijas, iesniedzot savus pieteikumu līdz šā gada 5. maijam. Lai piedalītos,  nepieciešams aizpildīt tiešsaistē izveidotu pieteikuma formu, kas atrodama šeit: https://form.jotformeu.com/E40/smart-rural-application.

Pieteikuma iesniegšanas procesā palīdzību gan konsultāciju, gan pieteikumu iesniegšanas veidā angļu valodā var sniegt projekta partnerības valstu eksperti, gan arī Latvijas Lauku forums. “Ciematu tīklojuma partnerību”, kā arī Viedo Ciematu Tīklu, vada Briselē bāzētā E40 Grupa (https://www.e40.eu/) un tās sadarbības partneris Latvijā ir Latvijas Universitātes Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs (https://www.lu.lv/cets/lat/). Gadījumā, ja rodas papildus jautājumi vai nepieciešama informācija, lūdzam, sazināties ar Latvijas Universitātes Eiropas un sabiedrības attīstības akadēmisko studiju centra eksperti Zani Zeiboti (e-pasts: zane.zeibote@lu.lv; tel. 29417214).