Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam apakšpasākuma “Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība”

projekts Nr. 23-00-A019.332-000007

Vietējo pārtikas produktu ražotāju un pārstrādātāju kooperācijas stiprināšana projektā “Ceļā uz Zaļo reģionu”Pieredzes apmaiņas pasākums Nr. 2, Matīšu pagastā un Mazsalacā

                Lai stiprinātu pārtikas ražotāju un pārstrādātāju interesi par dažādām sadarbības formām un kooperāciju, Cēsu rajona lauku partnerība, Vidzemes lauku partnerība “Brasla” un biedrība “No Salacas līdz Rūjai” īstenos vairākus pieredzes apmaiņas pasākumus, tādējādi mainot priekšstatus par sadarbības iespējām, to daudzveidību un vajadzību personīgajai un biznesa izaugsmei.

                2024. gada 19. aprīlī norisinājās otrais pieredzes apmaiņas pasākums, kurā piedalījās vairāk kā 20 vietējie pārtikas ražotāji un pārstrādātāji, lai turpinātu iepazīt uzņēmējus – vietējos pārtikas ražotājus un pārstrādātājus SIA “Cietais rieksts”, SIA “Terūna” un SIA “Ēdiendaris”.

Ogu un augļu pārstrādes uzņēmums SIA “Cietais rieksts”, atrodas Matīšos, ir ģimenes uzņēmums, kurš augļkopības produktu pārstrādes nozarē darbojas kopš 2005. gada. Mērķis ir apgādāt klientus ar visaugstākās kvalitātes augļiem un ogām , galvenokārt saldētā veidā. Lai apmierinātu klientu augošās vēlmes un prasības, uzņēmums katru gadu paplašina savu sortimentu ar dažādām Latvijā pieejamām mājas un meža ogām, sēnēm un daudzām citām gardām un veselīgām dabas veltēm. Uzņēmums mērķtiecīgi attīsta savu ražošanas jaudu, piesaistot gan ES fondu, gan personīgos līdzekļus, uzturot augstus kvalitātes standartus saražotajai produkcijai, kuru pārdod gan Latvijā, gan eksportējot Eiropas tirgū. Uzņēmums veido ciešu sadarbību ar pārtikas audzētājiem, kas ir būtiska sortimenta nodrošināšanai, jo lielāko daļu pārstrādājamās produkcijas uzņēmums iepērk no vietējiem zemniekiem.

SIA “Terūna” ir gaļas pirmapstrādes un pārstrādes uzņēmums Matīšu pagastā, kas nodrošina pilna cikla ražošanu – sākot no lopu audzēšanas, kaušanas, produkcijas pārstrādes un realizēšanas tirgū. Uzņēmums veidots ar mērķi sniegt lopu kaušanas un kautķermeņa sadalīšanas pakalpojumus tuviem un tālākiem klientiem, kā ar pārstrādāt un realizēt tirdzniecības tīklos pašu uzņēmumā saražoto, izaudzēto lopkopības produkciju. Ražo galvenokārt bioloģisku produkciju, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas, kā arī sen zināmas un pārbaudītas metodes desu , kupātu, burgeru un pelmeņu izgatavošanā. Uzņēmums pārsteidz ar savu neatlaidīgo darbu un attīstības vērienu, lai kļūtu par nozīmīgu dalībnieku liellopu gaļas audzēšanā un pārstrādē un veidotu spēcīgu kopienu, kas novērtē kvalitatīvu un vietējas izcelsmes bioloģiskus produktus. Uzņēmums piedalās arī Māju kafejnīcu dienās, kur gardēžiem piedāvā nobaudīt īstu burgeru, steiku un gaļas zupu.

                Pieredzes apmaiņas otrajā daļā dalībnieki devās ciemos pie SIA “Ēdiendaris” dibinātājiem Danijas un Ērika, kuri vairākus gadus strādājuši profesionālajās virtuvēs gan Latvijā, gan ārvalstīs, lai novērtētu lauku potenciālu Mazsalacā, izveidojot ēdināšanas uzņēmumu Ēdiendaris (zināms kā Āža krogs), kur maltīšu pagatavošanai sadarbojas ar vietējiem pārtikas audzētājiem.

Vitas Brakovskas darbnīcā, dalībnieki turpināja pirmajā pieredzes apmaiņas pasākumā iesākto darbu, padziļināti izstrādājot biznesa procesa kartes, lai identificētu katra dalībnieka uzņēmumu izaicinājumus un “laika zagļus”, kas būtiski traucē izaugsmei un produktivitātei. Prezentējot individuālos izaicinājumus, dalībnieki, strādājot grupās, definēja arī konkrētas sadarbības aktivitātes, kuras veicot, iespējams uzlabot darba efektivitāti un uzņēmuma apgrozījumu. Papildus dalībniekiem bija jāaizpilda

                Dalībnieki augstu novērtēja iespēju apskatīt un uzklausīt pieredzes stāstus , lai iedvesmotos, rastu jaunus risinājumus savām problēmām un iepazītu jaunus zemnieku kopienas pārstāvjus.

Nākamais pieredzes apmaiņas brauciens norisināsies 9. maijā Cēsu rajona lauku partnerībā, Skujenes pagastā, kur pulcēs dalībniekus no pirmajiem pieredzes apmaiņas pasākumiem, kā arī interesentus, kas vēlas veidot jaunas sadarbības.

Sīkākai informācijai:

Anda Briede

Projekta koordinatore

+371 26107764

andai.briedei@gmail.com