Biedrība “Latvijas Lauku forums” arī šogad organizēja konkursu Dižprojekts 2019.

Latvijas lauku partnerību balvai “Dižprojekts” kopumā šogad bija izvirzīti 27 projekti no dažādām Latvijas vietām. 

Titulu LEADER “Dižprojekts 2019” saņēma „Veikals pašu ražotiem produktiem jeb Satikšanās vieta “Skudras””, kurš īstenots Partnerības „Laukiem un jūrai” apkaimē Engures novadā. Ragaciema zivju tirdziņa teritorijā ir uzstādīta mūsdienīga iepirkšanās, degustāciju un satikšanās vieta iedzīvotājiem, viesiem un tūristiem, kur saimniece Agnese ar savu darba sparu veicina latviskās tirgus tradīcijas un popularizē vietējo produkciju. 

II vietas ieguvējs bija biedrībā “Sateka” īstenotais projekts „Iekārtu un instrumentu iegāde SIA “RWW” konkurētspējas paaugstināšanai un jauna pakalpojuma nodrošināšanai”. Alise un Arvis Rubeņi izveidojuši mūsdienīgu un interesantu kokapstrādes darbnīcu, kurā ne tikai paši realizē savas idejas, bet ļauj arī citiem iepazīties ar koku.

III vietas ieguvējs, kas ieguvis arī lielāko popularitāti sociālo tīklu balsotāju bija SIA “Kabiles muižas vīna darītava” realizētais projekts „Kabiles muižas kungu mājas pagraba pārbūve par vīna darītavu” biedrības “Darīsim paši!” teritorijā Kuldīgas novadā. Velvētajos Kabiles muižas pagrabos joprojām ir saglabājušies unikāli 18. gs. interjeri. Pateicoties LEADER projekta līdzfinansējumam, Kabiles muižas kungu mājas pagraba stāvs tika pārbūvēts un tajā radītas telpas Kabiles muižas vīna darītavai.

Biedrība “Cēsu rajona lauku partnerība” kā savu Dižprojektu bija izvirzījusi SIA LKOM projektu “Kombuča – dzīvības dzēriena ražošana“. 

Dzīvības dzēriens ir dzīvs, termiski neapstrādāts, dabīgi raudzēts, saglabājot labvēlīgos mikroorganismus. Kombuča satur organiskās skābes, antioksidantus, enzīmus, B grupas vitamīnus, tāpēc dzērienam piemīt detoksificējošs efekts. Latvijā kombuču pazīst kā tējas sēni. SIA “LKOM” ražo nepasterizēto kombuču, kurai uzglabāšanas termiņš ir daudz īsāks – 2 nedēļas, līdz ar to produkcijas pārdošanas process daudz sarežģītāks, toties dzēriens ir daudz veselīgāks un vērtīgāks.  Projekta ietvaros tika iegādātas jaunas tvertnes, karbonizators un pildīšanas līnija, kā arī etiķēšanas iekārta, kas būtiski samazināja roku darbu. Uzstādot jaunās ražošanas iekārtas tika uzlaboti darba apstākļi un tika celts darba ražīgums, radītas 2 jaunas darba vietas, līdz ar to uzņēmums varēja kāpināt ne vien saražoto apjomu 2 reizes, bet arī piedāvāt plašāku sortimentu. Latvijas dzērienu klāstā Kombuča ir laba alternatīva citiem saldinātajiem dzērieniem, jo ir 100% dabīgs un bioloģiskas izcelsmes. 

Papildu informācija un visu projektu apraksti pieejami Latvijas Lauku foruma mājas lapā: 

Papildu informācija un visu projektu apraksti pieejami Latvijas Lauku foruma mājas lapā: http://llf.partneribas.lv/archives/6736