Sadarbības projekta   Nr. 18-00-A019.332-000006 „Mājražošanas jaunrade” ietvaros notika

pasākums “No vēsturiskā mantojuma līdz inovācijām nākotnes laukos” Raunā

 

18. septembrī, saulainā, bet vējaina rudens dienā, Raunā satikās  mājražošanas un uzņēmējdarbības dažādošanas interesenti no apkārtējām kaimiņu partnerībām – biedrībām “Jūrkante”, “Cēsu rajona lauku partnerība”, “Abulas lauku partnerība” un Vidzemes lauku biedrība “Brasla”. Pieredzes seminārā iepazinām Raunas uzņēmības un radošuma stāstus.

Satikām Sintiju Rudi, viņas pieredzes stāstu par zīmola nozīmi mazam uzņēmumam un par radošumu jaunu produktu radīšanā.

Uzņēmums “Latnature” iepazīstināja ar dabīgu dārzeņu apstrādi un veselīgo našķu ražošanas gudrībām. Degustējām dārzeņu čipšus, dārzeņu trifeles, veselīgas sausmaizītes, izzinājām kā veidojas jaunu garšu receptes un produkti..   

Viesojāmies Z/S Kaliņi – ģimenes saimniecībā, kuras zīmols ir “Raunas stādi”. Saimniecība audzē vasaras puķes un ziemcietes, graudzāles, dārzeņu un garšaugu stādus, nelielos daudzumos dekoratīvos krūmus un skuju kokus. Saimnieki ir izveidojuši dārzu, kas iedvesmo apmeklētājus jaunumu meklēšanai savā dārzā un ekoloģiskai saimniekošanai.

Pabijām Urbastu ģimenes uzņēmumā “Mežnoras”, kurā 1,6 ha audzē vasaras un rudens avenes, zemenes uz lauka un segtās platībās – siltumnīcā. No savā dārzā audzētajām ogām – upenēm, jāņogām, ķiršiem, zemenēm u.c. saimniecībā gatavo produkciju – sulu un mājas vīnu. Saimnieku uzņēmība un dalīšanās prieks, atklāja daudz interesanta par ogu audzēšanu rudenī.

Iepazīstot uzņēmējdarbības dažādošanu, mūs laipni uzņēma Lodziņu ģimenes Raunas kolekciju dārzs, kurš ir viens no dārziem projektā  “Dārza pērles Latvijā“. Dārzā iepazinām Ilvas Lodziņas pieredzes stāstu, kā frizieris nonāk pie filadelfu, hortenziju un skuju koku u.c. kolekciju dārza. Saimnieku darbošanās realizēt savu ieceri, iedvesmo katru apmeklētāju, ka svarīgi ir spert soļus savu nodomu realizēšanā!

Pieredzētais, lieliskais laiks un Raunas Staburags visus pavadīja uz mājām ar jaunām atziņām!